اگر یک رئیس‌جمهور درباره یک یا چند نفر از کابینه یا معاونان، قبل از معرفی به مجلس، با همان مجلس یا با دستگاه رهبری یا با قوای دیگر مشورت و هماهنگی کند و بر فرض حسن را با حسین جابه‌جا کند، این عین عقلانیت است، نه از دست‌دادن استقلال قوه مجریه.

پزشکیان

به گزارش همشهری آنلاین، غلامرضا صادقیان در یادداشتی با عنوان «چرا کار مجلس عین استقلال بود؟» در روزنامه جوان نوشت:

رئیس‌جمهور در آخرین دفاع از کابینه پیش از رأی‌گیری، از برخی عرف‌ها عبور کرد. عرف آن بود که از جلسات مشورتی حرفی در علن نمی‌زدند. حالا که او چنین کرد، باید مسئله‌ای که این آشکارسازی به آن دامن زده است، به‌ویژه برای جوانان منسوب به جریان انقلاب تبیین شود. وقتی رئیس‌جمهور از وجود جلسات مشورتی خبر داد (هرچند ممکن است در آن مبالغه کرده باشد)، برخی آن را به حساب دخالت در امور مجلس یا گرفتن استقلال از مجلس گذاشتند. به دلایلی این ادعا خیلی سطحی است.

قوای سه‌گانه، دستگاه رهبری، قوای نظامی و باقی نهادها هریک در قانون از قوای دیگر استقلال دارند، اما این استقلال، مانند استقلال سنگ از چوب نیست. استقلال قوا در جوامع انسانی که نظمی پیوسته و درهم‌تنیده دارد، دقیقاً وقتی معنا می‌یابد که «پیوندها» نیز به‌خوبی تعریف و درنظر گرفته شود و به مرحله عمل درآید. استقلال مطلق، در وظایف ذاتی هر یک از قوا معنا می‌یابد، نه در وظایف مرتبط. در آنجا که پیوندها و ارتباطات ظهور می‌کند، هماهنگی‌ها و مشورت‌ها ناگزیر است. اگر فرضاً یک رئیس‌جمهور پیوندهای قوا را درنظر نگیرد و بدون ملاحظات منطقی قدرت، با ایدئال‌های خود جلو برود، خود او نماد استبداد می‌شود؛ و اگر درباره یک یا چند نفر از کابینه یا معاونان، قبل از معرفی به مجلس، با همان مجلس یا با دستگاه رهبری یا با قوای دیگر مشورت و هماهنگی کند و بر فرض حسن را با حسین جابه‌جا کند، این عین عقلانیت است، نه از دست‌دادن استقلال قوه مجریه.

کلیت کابینه و شخص رئیس‌جمهور موجب هضم و یکدست‌شدن وزیران می‌شود. قدرت در دست کل کابینه است، نه در دست یک وزیر که حالا نگران باشیم او چه می‌کند یا چه نمی‌کند. البته شخص وزیر مهم است، اما کابینه، «وزیرمحور» نیست، بلکه حتی «رئیس‌جمهورمحور» هم نیست. کابینه اتفاقاً وقتی نهاد نظارتی مجلس و قوای نظارتی دیگر و نظارت رسانه‌های آزاد را بر سر خود می‌بیند، خودبه‌خود «قانون‌محور» می‌شود و باید به‌ویژه این حد از آزادی رسانه‌ها وجود داشته باشد تا جور وظایف تمامی قوا را در کم‌کاری در اجرای قانون بکشند. پس استقلال مجلس یا هر قوه‌ای وقتی خدشه‌دار می‌شود که پیوندها را درنظر نگرفته باشیم. با این استدلال حتی اگر همین مجلس به نیمی از کابینه هم اعتماد نمی‌کرد، لزوماً به معنای استقلال مجلس نبود و حالا که به تمامی کابینه اعتماد کرده است، به‌معنای پذیرش امر خارج از مجلس نیست.

معتقدم این هماهنگی بین یک مجلس و دولت که به‌رغم داشتن سابقه، از استاندارد بالایی برخوردار بود، ریشه در بلوغ سیاسی سال‌های اخیر داشت. ما سال‌ها «هرچه فریاد دارید بر سر امریکا بکشید» را از امام داشتیم، اما بلوغ فهم این انگاره را نداشتیم. همین انگاره را رهبری معظم هر سال به زبانی تازه بیان می‌کنند. اما جریان اصلاحات کاملاً خلاف وفاق ملی عمل می‌کرد و هر وفاقی را در پذیرش بی‌چون‌وچرای ایده‌های خود می‌دید که این موجب شد یک جریان واکنشی قوی دربرابر خود بسازد و فریادها به داخل کشیده شود. آشوب پاییزی ۱۴۰۱ و اتفاقات پس از آن، آنگاه طوفان‌الاقصی و پیامدهای آن و دشمنی و ترورهای صهیونیست‌ها مانند یک سیلی بر گوش جریان‌های سیاسی بود تا بدانند که وفاق داخلی مهم‌تر از هر توان دیگری مقابل دشمنی‌های خارجی عمل می‌کند. این بلوغ حتی پس از وقایع سال ۸۸ ایجاد نشد.

در آن‌زمان دوپاره‌شدن ملت، امریکا و اوباما را به طمع انداخت تا سنگین‌ترین تحریم‌های تاریخ ملت‌ها را بر ملت ایران وضع کنند، اما گویا زمان عبرت‌گرفتن نبود. اکنون چنین زمانی فرارسیده است. کسانی که دعوی ولایت‌پذیری دارند، نباید از کنار سخنان رهبری درباره اینکه دشمن واقعی و شیطان اکبر امریکاست، نه برادر فرضاً ناباب، به‌سادگی عبور کنند. چطور پس از آنکه رهبری گفتند از بن دندان باور کنید پیروزی و موفقیت دولت آقای پزشکیان، پیروزی همه است، کسانی کابینه یا حتی بخشی از آن را با پادگان اشرف یا با تیم صهیونیست‌ها مقایسه می‌کنند؟!

اگر کلیت نظام، امری را چونان یک بازنمایی از بلوغ و عقلانیت سیاسی پذیرفته است، چرا باید آن را با این سخنان به کام ملت حرام کرد؟ قطعاً بخشی از این بلوغ سیاسی باید این باشد که سخت‌ترین نظارت‌ها و شدیدترین مطالبات بر دولتی که همه با او وفاق کردند، اعمال شود و شخص رئیس‌جمهور مسئول است که پاسخگو باشد، نه بهانه‌آور. به‌جای تخریب این وفاق، بروید و از رئیس‌جمهور هر روز و هر ساعت تلاش و کار مطالبه کنید. اگر دکتر پزشکیان قبلاً گفته است که من عدد و رقم به مردم وعده ندادم و هر کاری که نتوانستم بکنم صادقانه به مردم می‌گویم، باید به او بگوییم که اتفاقاً مردم عدد و رقم می‌خواهند و «نتوانستم»‌های شما به کار مردم نمی‌آید؛ و این آرامشی را که رهبری و مردم و جریان‌های سیاسی غیرهمسو به شما ارزانی داشتند، پاس بدارید و بهانه‌جویی نکنید. این بهترین کار است، اگر عقلانیتی باشد.

کد خبر 876347
منبع: جوان

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    23 37
    درود بر رهبر درود بر پزشکیان ... اتفاقا بهترین حرکت را آقای پزشکیان زدند تا گروها وابسته به جریانات نفوذی که خود را منتسب به رهبری می نامند واز خط فکر اقا سو استفاده میکنند چراغ راه دستشون بیاد .عقب نشینی کنند
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    30 24
    انشاا..دوره آشتی و وفاق و همدلی همه جناح ها و علاقمندان ایران اسلامی
    • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      14 2
      جمهوریت نظام نباید تحت تاثیر هیچ قوه ای قرار بگیره
  • ناشناس IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    10 31
    فعلا آقای رییس جمهور منتخب اصلاحاتی های نزدیک به فرهنگ غرب در حال خوشحالی هستند شاید چهار سال اول خبری از کار وخدمت نباشد
    • ناشناس IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      12 3
      چیه ؟ ناراحتی ؟ به امید موفقیت دولت و سرافرازی ایران
    • IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      2 5
      خخخخ چهار سال دوم هم که نداره بیدار شو عامو
    • جعفری IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      12 2
      ما اصلاح طلبان رای ندادیم که اصولگر ایان کابینه راتشکیل بدهند ازبابت این اتفاق رودست خوردیم.
    • حسن IR ۰۰:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۲
      1 0
      فکر نان کن خربره آب است چه فکر عجیبی متاسفم اصل هدف را بچسب که یکی یک صدا ایران عزیز
  • عباس IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    11 37
    دوستان عزیز توجه داشته باشید جناب آقای دکتر پزشکیان تشریف بردند نزد رهبری گفتند این لیست پیشنهادی و از رهبری نظر خواستند رهبری به ایشان نگفته تشریف بیاورید تا لیست پیشنهادی را با من هماهنگ کن
  • IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    26 27
    همین که کشور توسط دولتی با دانش اداره میشود خدارا صد هزار مرتبه شکر می‌گوییم
    • IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      14 2
      هنوز که کاری نکردند دانشمند محترم صبر داشته باش زوده برای روحانی هم همین ها را میگفتید بعدا گردن گیرش نبودید
  • IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    21 13
    واقعا این نورسیده های پایداری نمی دانند وضع مملکت چقدر مشکل و حساسه. نفهمیدن بدجوری نیاز به همدلی و وحدت داریم؟ یکم از نوک دماغشان جلوتر رو ببینند خیلی زود نمیفهمن دوروبرمن چه خبره و چقدر دشمن منتظرن خنجر رو تا دسته فرو کنند تو قلب نظام و ملت. تمام وقتشان رو گذاشتن برا دعواهای خاله زنکی
  • IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    8 8
    گلی به گوشه جمالت
    • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      8 5
      خدا کنه مگه کسی بدش میاد ولی مثلا وقتی میبینی همتی در دوره خودش عملکرد ضعیف داشته حالا میشه وزیر ... خدا کنه که این تیم موفق باشند چون چشم مردم به همین تیمه
  • IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    5 8
    نه دوستان به معنای ضعیف بودن رییس جمهور در دفاع از برخی وزرای ضعیف پیشنهادی است البته انشالله که رییس جمهورمون و تیمشون موفق باشند در کارشون چون به هرحال چشم ملت به همین تیم هست
    • سعید IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      4 1
      قطعا عملکرد همتی بسیار بهتر از خاندوزی بوده و خواهد بود
  • نورعلی جاونژاد IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    10 5
    اگر ما بخواهیم در همه ی امور پیشرفت کنیم و کشور را به جلو ببریم باید از تمام افراد واشخاص که دلسوز این نظام و مملکت هستند از نظرات شان استقاده کنیم فارغ از اینکه او کیست و چه سمتی دارد. انسان عاقل کسی است که می داند و می پرسد. ما در بیشتر عرصه ها چه اقتصادی و چه رفاهی و چه فرهنگی و اسلامی عقب هستیم و باید از تمام عقلای مملکت چه دانشگاهی و چه حوزوی و چه افراد معمولی کشور که عاشق کشور و دل سوز نظام هستند از تفکرات و نظرات شان برای پیشرفت کشور و مملکت استفاده کنیم.
  • سالار IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    9 10
    پزشکیان با صداقت خود امید را در دل مردم زنده کرد اما به تنهایی برای اداره امور کشور کافی نیست . مشگل ما در اجرا نیست در سیاستگذاری است .
  • محمد IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    21 6
    این حرف آقای رئیس جمهور این ذهنیت را در مردم القا کرد نه قوه مجریه استقلال دارد نه قوه مقننه
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    5 9
    از زمانی که آقای پزشکیان اومده بدون اطلاع قبلی برق منزل و واحدهای تجاری میره و کلی خسارت بابت وسایل برقی متحمل شدیم.البته ایشان قبل انتخابات هیچ تعهدی ندادند و گفتند بدون برجام نمیشه و نمیتونیم...حالا تا کی باید منتظر برجام شماره دو باشیم..آیا عمرمون کفاف میده.
    • هم وطن IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
      5 2
      ناراحتی شما مشخصه از جای دیگه است کابینه دیروز تایید شده شما از امروز بهانه بگیرین انصاف هم خوب چیزیه که بعضی ها ندارن
  • علی IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    0 0
    پر کردن صفحات روزنامه و یک عده از خواندن نظرات خوششان بیاید یا نیاید مهم نیست. باید وضعیت کنونی را بعد از دولتهای متفاوت در همه ابعاد نگریست و عملکرد این دولت نوپا را باید دید که نهایتا به کجا ختم میشود.
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    2 2
    امیدواریم تمامیت خواهان کلمه وفاق ملی را درست متوجه شده باشند و تفسیر به رای نکنند
  • IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    3 3
    این که آقای پزشکیان عنوان کردند نشان از شجاعت ایشان دارد و اینکه چرا بعضی ها اینقدر زورشون گرفته حتما دلیل داره، اما دلیش چیه واقعا؟
  • وقف IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۱
    9 0
    خب امروز پرستاران اعتراض کردن یه چیزی گرفتن فردا کارگران پس فردا رانندگان این تمامی نداره بهتر نیست یک نظام پرداخت عاقلانه مبتنی بر سابقه کاری-مدرک تحصیلی و ضریب سختی کار تعریف کنید برای همه کارکنان و هیات علمی ها در سازمانها و ارگانها و دانشگاهها - تمامش کنید دیگه
  • حسن لر IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۲
    0 0
    موارد مطرح شده کاملا طبیعی و به نفع. کشورمان است و بحث مشورت خواسته رئیس جمهور محترم بوده و هر کسی بار سنگین را بپذیرد اصلا تشنه استفاده از صاحب نظران است اگر چه در نهایت رای نمایندگان مجلسی منتخبین مردم تصمیم می گیرمد